Haaruitval kan diverse oorzaken hebben. Onderstaand noemen we enkele veelvoorkomende oorzaken.

Alopecia

 • Alopecia Androgenetica

  Dit is de meest voorkomende vorm van haaruitval. Zowel dames als heren ondervinden haaruitval in meer of mindere mate. Dit wordt bepaald door erfelijkheid.

 • Alopecia Diffusia

  Gebruik van geneesmiddelen tegen kanker, aandoeningen aan de schildklier, zwangerschap, ijzergebrek en narcose zijn enkele van de oorzaken voor deze vorm van haaruitval, waarbij het haar dunner wordt.

 • Alopecia Totalis en Universalis

  Deze vorm van haaruitval is de meest ingrijpende. Dit varieert van respectievelijk het verdwijnen van al het gezichtshaar, tot het totaal verdwijnen van het gezichts- en lichaamshaar.

 • Alopecia Areata

  Door een ziekte van de haarwortels kan er plaatselijke kaalheid ontstaan. De rest van het hoofd blijft bedekt met haar. Vaak ontdekt de kapper deze plaatselijke kaalheid eerder dan u. Meestal herstelt de kaalheid zich spontaan na verloop van tijd. Dit is echter niet altijd het geval.

Hormoonwisselingen

Als gevolg van veranderingen in de hormoonhuishouding van een vrouw kan haaruitval optreden. Denk aan zwangerschap, waarbij het haar tijdelijk slapper en dunner kan worden. Of de menopauze, met een structurelere vorm van haaruitval.

Chemotherapie / medicatie

De bijwerkingen van chemotherapie kunnen onder andere haaruitval zijn. De geneesmiddelen tegen kanker kunnen invloed hebben op de kwaliteit van de haarwortels. De mate waarin het haar uitvalt is voor iedereen verschillend.